Вярата в лъжи, които ти харесват или просто звучат любопитно не

...
Вярата в лъжи, които ти харесват или просто звучат любопитно не
Коментари Харесай

Хиляди в България споделят безумна фалшива новина с Асен Василев и Кирил Петков

Вярата в неистини, които ти харесват или просто звучат любопитно не ги прави истина, а ускорява персоналната самозаблуда.

Според проучванията хората в България имат най-ниска степен на умения в Европейски Съюз да преценят сериозно обстоятелствата и да разпознават подправените вести и имат вяра най-вече в теории на конспирацията, някои от които са безусловно рискови за живота им като това да се лекуват с белина. 

Свободната среда за споделяна в обществените мрежи прави водещ фактор в разпространяването на подправени вести не тъкмо създателите им, а масата от хора, които ги споделят.

Поредното доказателство е от последните 24 часа.

В обява, споделяна стотици пъти във фейсбук, се твърди, че е оголен " абсурден диалог " сред министър-председателя, вицепремиера и министър на финансите



В обява, споделяна стотици пъти във Facebook, се твърди, че е оголен „ абсурден диалог “ сред премиера Кирил Петков и вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, информира БНР.



В този диалог се споделя, че откакто двамата са взели властта, пенсионерите са почнали да се имунизират против Covid-19 и след година няма да ги има.В обявата няма прибавен аудио или звуков файл, който да насочва към въпросния " абсурден диалог ". Няма никакви доказателства, че подобен диалог в действителност е извършен, нито къде и по кое време се е случило това. Твърди се, че информацията е изпратена от имейл адрес [email protected]. Тя е оповестена с голям брой правописни неточности, като се твърди, че е без редакторска интервенция.Въпреки очевидната липса на меродавност и доказателства сходен диалог да се е случил, потребителите във Facebook са споделили информацията стотици пъти.С адреса си уеб сайтът, на който е оповестен материала, асоциативно насочва вниманието към истинския уебсайт на Канал 1 на Българската национална телевизия, с който обаче няма нищо общо.

На него не е маркиран контакт за връзка с екипа му, няма нито телефон, нито имейл, на който читателите могат да се свържат с редакцията, нещо което е наложително за всички медии.От пресцентъра на Министерския съвет, в телефонен диалог, изрично отхвърлят сходна информация с думите " няма никакъв диалог, подобен не съществува ", излиза наяве още от БНР.

Известно време след диалога при опит за влизане в сайта Канал 1 и в публикацията със „ скандалния диалог “ се появи известие, че достъпът до този уебсайт е краткотрайно стеснен.

Твърдението за „ абсурден диалог “ сред премиера Кирил Петков и вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, в който се споделя, че пенсионерите са почнали да се " боцкат " и след година няма да ги има, е НЕВЯРНО. Няма никакви доказателства за съществуването на сходен диалог - очевидец или запис, които да удостоверят, че подобен в действителност се е случил. Асоциацията на адреса на уеб страницата с Канал 1 на Българска национална телевизия е опит да се укрепи " достоверността " на оповестените в него информации.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР